Gamla Kartor

När jag såg att det fanns en sektion på Alvin med tusenvis av gamla historiska kartor, de flesta av dem publicerat av bibliotek som allmängods, fick jag tanken att det kunne vara roligt att ta några av alla dessa kartor och projektera dem över moderna digitala kartor, så man kan få en känsla av hur specifika stadsmiljö och områden har utvecklat sig genom hundratals år. Man kan då även få en känsla av hur exakta mätmetoderna har varit på t.ex. 1700-talet, beroende på hur man projekterar vissa kartor.

Jag är såklart inte den första i världen som har tänkt liknande tanker, så det finns redan standarder och verktyg för att projektera skannade kartor. Jag avänder då Georeferencing verktyget i QGIS, samt översättningsbiblioteket GDAL för att få till projektionerna. Det kan hända att jag skriver upp lite svenska instruktioner på helt exakt hur jag gör, men annars finns det en god engelsk beskrivning här, gjort av Koko Alberti.

Detta är för mig en hobby, och inget jag håller på med professionellt. Därför kommer jag naturligtvist också fokusera på kartor som fånger mitt intresse av något skäl (då jag är ursprungligen dansk, kan det därmed också smyga in sig lite danska kartor). Men om du hittar någon intressant karta som du gärna vill se projekterad och upplagd här, då får du gärna säga till. Du kan också kartlägga punkterna själv i QGIS, exportera dem som GCP-punkter och skicka punktlistan till mig. Då kan jag generera projektionen med GDAL, lägga upp den, och kreditera dig. Jag vill dock alltid säkra mig att jag faktiskt har rättighet att publicera. Om du hittar en karta på Alvin, då är den troligen allmängods, men kolla gärna en extra gång om det står "Public Domain" under Licensing.

Tillsvidare kommer jag själv bekosta driften för gamlakartor.se, men om det växer för mycket kommer jag kanske behöva lite extra finansiering. Det kan då hända att någon sorts crowdfunding kan komma på tal, men jag lovar att jag aldrig kommer lägga upp reklam, tracking eller annat skit på sidan.

Jag heter förresten Palle Raabjerg. Från och med september 2020 sitter jag med på Uppsala Universitetsbibliotek som teknisk systemadministratör på bland annat Alvin. Denna sidan underhåller jag själv på min fritid, men det är alltså inte helt av en slump att jag fick denna ideen.

Rörande frågor om gamlakartor.se, kan jag kontaktas på palle@gamlakartor.se.